30 August 2010

Rännakutest

Jällegi olen põnevaid kohti näinud siin, millest muljetada. Viimase nädala jooksul käisin mitu korda Hillerødis. Sõidan küll sealt iga päev mitu korda läbi, aga siiani polnud jõudnud minna vaatama Frederiksborgi lossi ja selle ümber olevat uhket parki. Mitmed inimesed soovitasid mul minna ja siis võtsingi esmaspäeval teekonna ette. Juhtus aga nii, et ühekorraga jõudsin ära vaadata vaid lossi - see  kandis nime rahvusliku ajaloo muuseum, mis siis seal tähendas tohutut hulka portreid - muidu loss nagu loss ikka, st ilus. :) Enne sinna jõudmist aga hakkas juba sadama ja pargis jalutamise pidin jätma teiseks päevaks. Läksingi siis reedel tagasi ning park oli tõepoolest vaatamist väärt. Kui jalutamisest väsisin, istusin pargipingile, vaatasin järve ja metsa, koukisin seljakotist oma läpaka välja, kuulasin selle kaudu imeilusat klaverimuusikat ja lihtsalt nautisin kõike hästi kaua. Tuleb siiski tunnistada, et barokkpargist rohkem nautisin ma pargi looduslikumat osa, see tundus võibolla lihtsalt kodusem ja ehtsam.

P8230011

P8280117

Laupäevase retke võtsin ette Roskildesse. Mu kõikide tsoonide kuukaart kehtib kuni 7. septembrini, pärast seda on juba tunduvalt raskem Kopenhaageni ümbruses kolada ja linnast välja saada, nii et kasutan praegu võimalusi. :) Kui Roskildesse jõudsin, oli seal parajasti mingisugune tervise- vms. mess käimas raudteejaama juures oleval väljakul. Kõndisin seal veidi ringi, võtsin laudadelt kommi ja näkse, paar taanikeelset kokaraamatut, toppisin kotti paar õuna, banaani ja lisapudeli vett ning sain pastaka ja kreemituubi kah veel. :D Naeratasin igal pool ja ütlesin väga taanilikult tak. Õnneks keegi väga pikka juttu ajama ei hakanud. ;) Siisläksin toomkirikut vaatama, ilus oli, aga veidi kummaline ka. Kummaline sellepärast, et sinna on maetud enamus taani kuningatest-kuningannadest, lisaks veel palju teisi tähtsaid tegelasi, kirikus kabelites ja koori peal oli väga palju sarkofaage. Harjumatu lihtsalt, oli nagu kirik, aga päris kiriku tunne ei tekkinud. Edasi suundusin viikingilaevade muuseumisse. See oli küll äge, aga kallis ka. Seal oli eksponeeritud siis viie päris viikingilaeva jäänused ja lisaks sai näha järeletehtud viikingipaate ja ka uuemast ajast pärit sarnast tüüpi paate. Oli võimalik ka minna järeletehtud viikingipaadiga Roskilde fjordile sõitma, mina seekord loobusin, hind läks liiga krõbedaks. Vaade fjordile oli loomulikult väga ilus, tekitas jälle tugeva tahtmise linnast välja saada.

P8290188

P8290303

 

 

 

 

 

 

 

 

P8290272 P8290292

Käisin eile esimest korda muide taanikeelsel jumalateenistusel. Ega ausalt öeldes midagi eriti aru ei saanud, aga vaikselt kaasa laulsin ikka ja täitsa hea oli. Pärast läksin nagu ikka FIBC-sse, mulle meeldib seal väga. Ja sain ühe läti perekonnaga tuttavaks, kes seal esimest korda olid, aga kes elavad Kopenhaageni lähedal. Pereema Ineta on käinud Tallinnas ja on käinud ka Olevistes Effataa ärkamise ajal. Ja nende suures peres on 5 poega.

Ja täna tellisin esimest korda kohvikus taani keeles süüa. Jeg vil gerne have en cafe au lait og et stykke gulerødkage! :D Ja minust saadi aru! Näljasurm oli lähedal ja ühtegi poodi polnud käepärast, sellepärast tuli seekord raamatukogu kohvikuga leppida.

Kolmapäeval kolin Frederiksbergi. Kirikust üks sõber, Julia, lubas aidata mul kolida, tuleb mulle autoga appi. Super-super, sest mulle on asju juurde siginenud, kõik ilmselt kohvrisse ja seljakotti enam ära ei mahu.

Olge kallistatud!

1 comment:

  1. Just lugesin kohalikust ajalehest Taani viikingilaevade muuseumist. Nimelt valmib siia Rõugesse muinasaegne maja ja siis üks selle eestvedaja käis Taanis just seal muuseumis uurimas tolleaegsete materjalide asju. Ja nüüd loen, et ka Sina oled just seal käinud :)!
    Varsti kirjutan siinpoolsetest tegemistest Sulle pikemalt! Kallistan, kallis Mai! :)

    ReplyDelete